Έγκριση Σχεδίων Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων

Έγκριση Σχεδίων Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013
 
Έγκριση Σχεδίων Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικών Διαμερισμάτων
 
 
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ανακοινώνει την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης των πέντε (5) πρώτων Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων, Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Βόρειας Πελοποννήσου, Ανατολικής Πελοποννήσου και Δυτικής Πελοποννήσου, κατόπιν ομόφωνης έγκρισής τους από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Η εν λόγω απόφαση έχει προωθηθεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Τα πέντε πρώτα προαναφερόμενα Σχέδια Διαχείρισης, μαζί με τα υπόλοιπα που ακολουθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, αποτελούν το συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων στη χώρα και υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων και των σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών.
 
Με την έγκριση των «Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής», η χώρα μας κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την απόκτηση μίας εθνικής κλίμακας πολιτικής για τα ύδατα. Αυτή βασίζεται σε δύο πυλώνες: τόσο στην προστασία του πόρου και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου που μπορούν να έχουν τα ύδατα για τη χώρα.
Για να υπηρετηθεί αυτή η πολιτική και στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης, αναδιοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες η Ειδική Γραμματεία Υδάτων με την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το νέο οργανωτικό σχήμα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων είναι μικρότερο, πιο ευέλικτο και επιχειρησιακά πιο αποτελεσματικό από την προηγούμενη δομή, με στόχευση το συντονισμό, σε Κυβερνητικό επίπεδο, όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών για την πραγματοποίηση μιας αειφόρου πολιτικής για τους υδάτινους πόρους. Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων αποτελείται  πλέον από δύο διευθύνσεις: (α) την Διεύθυνση Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος, που έχει την  αρμοδιότητα για την προστασία του φυσικού πόρου και (β) την Διεύθυνση Σχεδιασμού και Διαχείρισης Υπηρεσιών Ύδατος, που έχει την  αρμοδιότητα για την κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος. 
 
Σχετικά με τις εξελίξεις αυτές, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:
 
«Το νερό αποτελεί κληρονομιά η οποία πρέπει να προστατεύεται. Ως φυσικός πόρος, απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Ως πόρος που δεν είναι ανεξάντλητος, απαιτεί ορθολογική διαχείριση. Ως κοινό αγαθό, απαιτεί συνετή και δίκαιη πρόσβαση στην χρήση του. Ως πλουτοπαραγωγικό κεφάλαιο, απαιτεί πλαίσιο και κανόνες για την αξιοποίησή του. Με δύο λόγια, απαιτεί μία εθνική πολιτική. Αυτή χαράσσει το ΥΠΕΚΑ, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Διότι το νερό μπορεί να αποτελέσει την προμετωπίδα της σύγκλισης δύο δομικών εννοιών: της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, άρα μια πραγματική ανάπτυξη, που θα βασίζεται στην ορθολογική και «ευφυή» αξιοποίηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων. Ιδιαίτερα αφού τα ύδατα αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και τον Ειδικό Γραμματέα για τη μέχρι σήμερα σημαντική προσπάθεια που έχουν καταβάλλει και να τονίσω τη σημασία του έργου τους από εδώ και στο εξής.»
 
 
* Περισσότερες πληροφορίες για την Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα βρείτε στην σχετική ενότητα «υδατικοί πόροι» της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ: (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=245&language=el-GR
 
* Περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια διαχείρισης θα βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα της ΕΓΥ για τη «Διαβούλευση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων»: (http://wfd.opengov.gr/)
 
Πηγή: ΥΠΕΚΑ

ΤοπογραφΩ - Τεχνικό Γραφείο

Η εταιρεία ΤΟΠΟΓΡΑΦΩ Μ. Ι.Κ.Ε., προχώρησε στη δικτύωση και στην οργάνωση με εξωτερικούς συνεργαζόμενους μηχανικούς προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες μηχανικού οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο. Για το κόστος και τις υπηρεισίες, που αφορούν και Κατοίκους Εξωτερικού  επιλέξτε εδώ.  Το ΤοπογραφΩ έχει δημιουργηθεί από μηχανικούς (βλ. διαχειριστής, συνεργάτες) με πολύ καλή γνώση του αντικειμένου που προχωρούν συνεχώς σε προσεκτική επιλογή συνεργατών μηχανικών με πολύ...

Εγγραφή στο Newsletter

Απαντήστε στο ακόλουθο πεδίο πόσο κάνει ένα + ένα = ?
Όνομα:
Email:

επισκέπτες

Greece 81.3% Greece
United States 9.5% United States
Cyprus 4.2% Cyprus
United Kingdom 1.5% United Kingdom
Germany 0.8% Germany
Turkey 0.5% Turkey
Romania 0.4% Romania
France 0.2% France
Netherlands 0.2% Netherlands
Austria 0.1% Austria
Σύνολο:  128  χώρες

500108

Σήμερα:4
Εχθές:22
Στην εβδομάδα:65
Πριν μια εβδομάδα:86
Στο μήνα:355
Πριν ένα μήνα:408

Friday the 29th. | ΤοπογραφΩ - Τεχνικό Γραφείο | Joomla 3 Templates Joomlaskins